19:15

7 przepysznych przepisów na lemoniadę.


W upalne dni nasze ciało może się przegrzewać, aby temu zapobiec pocimy się i tym samym schładzamy nasze ciało. Niestety przy tym tracimy też dużo wody. Aby zapobiec odwodnieniu organizmu musimy więcej pić. Ale nie zawsze mamy ochotę na wodę, nie każdemu też ona smakuje. I tu przychodzi nam z pomocą lemoniada. Cudowny orzeźwiający napój, który nie tylko doskonale nawadnia, ale także zaspokaja pragnienie, zawiera witaminy i wyśmienicie smakuje! W dzisiejszym wpisie przedstawię najciekawsze i najbardziej smakowite przepisy na domową lemoniadę.


Lemoniada cytrynowa
Składniki:
– 1 kg cytryn
– 2 l wody mineralnej (niegazowanej lub gazowanej)
  12 łyżeczek cukru lub miód
– kostki lodu
Sparzone wrzątkiem cytryny pokroić i wycisnąć z nich sok. Przecedzić go przez sitko i dolać do niego wodę mineralną. Część wody mieszać z cukrem lub miodem, aż się rozpuści, a potem wlać do wody z cytryną. Wymieszać. Podawać z kostkami lodu i plasterkami cytryny i listkami mięty.

Lemoniada truskawkowa
Składniki:
– 1/2 szklanki cukru
– 1/2 szklanka wody
– 3-4 cytryny
– sok wyciśnięty z 1 limonki
– około 1 i 1/2 szklanki truskawek
3 szklanki zimnej wody (niegazowanej lub lekko gazowanej)
Cukier i 1/2 szklanki wody doprowadzić do wrzenia w małym garnku. Gotować około 5 minut, by cukier całkowicie się rozpuścił. Odstawić do wystygnięcia. Truskawki zmiksować na gładką masę. Przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek. Wycisnąć sok z cytryn, potrzebna jest 1 szklanka płynu. Dodać sok z limonki. Następnie dolać puree z truskawek i syrop cukrowy. Całość wymieszać. Dolać 3 szklanki wody. Całość wymieszać i wstawić do lodówki. Lemoniadę podawać schłodzoną z kostkami lodu.

Lemoniada truskawkowo-arbuzowa
Składniki:
– 4 szklanki pokrojonego arbuza bez pestek
– 1 szklanka pokrojonych truskawek
– sok z 3 cytryn
– 1/3 szklanki cukru
– 2 szklanki wody
W blenderze zmiksować owoce, dodać cukier, wodę i sok z cytryn. Dokładnie wymieszać. Schłodzić.

Lemoniada arbuzowa
Składniki:
– 0,5 kg cytryn
– 0,5 kg limonek
– 1 średni arbuz
– ok. 6 łyżek cukru
– 2 szklanki wody (może być gazowana)
Arbuza włożyć do blendera, dodać sok z cytrusów i po łyżeczce skórek z cytryny i limonki. Następnie dodać cukier. Zmiksować wszystko w blenderze na gładką masę. Dodać wodę i ponownie wymieszać. Cukier powinien się rozpuścić. Przelać do dzbanka i włożyć do lodówki, aby lemoniada się schłodziła.

Lemoniada malinowa
Składniki:
– 2 szklanki świeżych malin
– 2/3 szklanki szklanki soku z cytryny
– 1 szklanka cukru
– 3 szklanki wody
– 1/2 szklanki świeżych (lub mrożonych) malin do dekoracji
Zasypać maliny 1/2 szklanki cukru i odstawić, by puściły sok. W międzyczasie przygotować syrop z reszty cukru i 1/2 szklanki wody. Odstawić syrop do wystudzenia. Zmacerowane maliny zmiksować na puree, a następnie przetrzeć przez sitko, by pozbyć się pestek. W dzbanku połączyć syrop malinowy, syrop z cukru, sok z cytryny oraz wodę, dokładnie wymieszać. Podawać z kostkami lodu i świeżymi malinami.

Lemoniada brzoskwiniowa
Składniki:
– 1 szklanka brązowego cukru
– 1 szklanka soku z cytryny
– 4 soczyste brzoskwinie
– 4 szklanki wody
– lód
Do średniego rondelka wlać 2 szklanki wody, dodać cukier i pokrojone w kawałki brzoskwinie. Gotować na małym ogniu przez ok. 15-20 minut, aż owoce będą zupełnie miękkie. Odstawić do wystudzenia. Przestudzone owoce w syropie zmiksować na gładką masę, a następnie przetrzeć przez sitko. Do przecieru z brzoskwiń dodać sok z cytryny, wodę i dokładnie wymieszać. Podawać z lodem.

Lemoniada ananasowa
Składniki:
– 1 litr wody
cukier lub miód do słodzenia
– 1 świeży ananas
– imbir (kawałek o długości ok. 2 cm)
– sól
Ananasa zmiksować w blenderze dodając 1/3 szklanki wody. Dodać sok z cytryny, 1 łyżeczkę cukru, starty imbir, sól, 2 szklanki zimnej wody i miksować dalej, kilka minut.
Gotowy płyn przetrzeć przez sitko, by lemoniada stała się klarowna. Jeżeli będzie zbyt gęsta, dodać jeszcze trochę wody. Schłodzić przed podaniem w lodówce.

Lemoniada ogórkowa
Składniki:
– duży ogórek
– imbir
– 4 plasterki cytryny
– 1 litr zimnej wody
– 1 łyżeczka syropu z agawy
– lód
Ogórki, imbir, cytrynę i syrop z agawy włożyć do dużej karafki i kilka razy ugnieść drewnianą łyżką. Zalać zimną wodę i dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie można lemoniadę przecedzić przez sito albo podać razem z ogórkami oraz kostkami lodu.
Wiecie, że początki historii lemoniady sięgają aż VII wieku, ale to dzięki paryżanom stała się tak popularna na całym świecie. Jaki jest Wasz ulubiony napój w upalne dni? Piwo też uważa się za poprawną odpowiedź :) Jeśli macie swój sprawdzony przepis na lemoniadę, to podzielcie się nim w komentarzach. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Stazyjka , Blogger