18:21

5 prostych i zdrowych przepisów.

Dzisiaj nietypowo, bo kulinarnie. Ostatnio jestem na etapie fascynacji zdrowym odżywianiem. Staram się jeść pięć razy dziennie, zrezygnować z przetworzonej żywności oraz zaprzyjaźnić się z warzywami! W tym wpisie przybliżę Wam moje najbardziej ulubione przepisy. Akurat tak dobrałam, żeby to były przepisy na śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Zaczynamy!
Śniadanie
Omlet owsiany z brzoskwiniami i jogurtem.
4 łyżki płatków owsianych
2 jajka
1 łyżeczka miodu
1 brzoskwinia
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
Cynamon
Oddzielamy żółtka od białka. Białka ubijamy na sztywną pianę, a żółtko łączymy z płatkami, dodajemy cynamon i miód. Całość mieszamy. Następnie pianę łączymy z całością. Smażymy na rozgrzanej patelni z dwóch stron. Gotowy omlet smarujemy jogurtem a górę posypujemy pokrojonymi brzoskwiniami. Owoce mogą być dowolne)))
II śniadanie
Pomidorki koktajlowe z fetą, zapieczone na pełnoziarnistej kromce.
6 pomidorków koktajlowych
2 plasterki sera typu feta
5-6 czarnych oliwek
2 kromki chleba pełnoziarnistego
Oliwa
Listki bazylii
Na posmarowane oliwą kromki chleba układamy pokrojone na pół pomidorki, oliwki i ser feta. Całość zapiekamy w rozgrzanym do 200°C piekarniku przez 15 minut. Po wyciągnięciu, dekorujemy listkami świeżej bazylii. Pychotka!!!! Zdecydowany ulubieniec z całej piątki!
Obiad
Flądra z pesto pietruszkowym i pomidorami
Filet flądry
Dwa średnie pomidory
2 łyżki oliwy
2 łyżki orzech
ów włoskich
Mały pęczek pietruszki
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki soku z cytryny
Łyżeczka miodu
S
ól, pieprz
Rybę pokropioną sokiem z cytryny podsmażamy na patelni. Pokrojoną pietruszkę, razem z orzechami i czosnkiem blendujemy na gładką masę. Pomidor kroimy w plasterki i doprawiamy oliwą uprzednio wymieszaną z miodem. Rybę serwujemy z pesto i sałatką)))
Podwieczorek
Zapieczone jabłka, nadziewane masą twarogową.
4 duże jabłka
½ paczki twarogu
1 jajko
Łyżeczka miodu
Cynamon
Wydrążamy środek jabłka, tak aby zmieściło się nasze nadzienie. Twaróg mieszamy z jajkiem, miodem i cynamonem. Masę upychamy do jabłka i w rozgrzanym do 200°C piekarniku pieczemy przez ok. 20 minut. Sugerujemy się kolorem wierzchniej warstwy twarogu, jeśli jest złocista, a jabłko dostatecznie upieczone, można wyciągać. Smakołyk w sam raz na jesień i zimę!
Kolacja
Sałatka z kurczakiem, orzechami włoskimi i sosem musztardowym (przepis na dwie osoby)
Pierś z kurczaka
4 garści mieszanki sałat
½ świeżego ogó
rka
2 średnie pomidory
1 łyżka posiekanych orzech
ów włoskich
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka musztardy
S
ól, pieprz
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Warzywa kroimy i łączymy w mieszanką sałat. Pamiętamy o umyciu warzyw))) Podsmażonego kurczaku wsypujemy do warzyw i sałaty. Oliwę mieszamy z musztardą, solą i pieprzem i polewamy sałatę. Gotową sałatkę posypujemy orzechami!
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Stazyjka , Blogger