poniedziałek, 6 listopada 2017

Szybki przepis na super dobre rogaliki z czekoladą!

Wypieki to nie moja bajka. Czasem jestem w stanie zrobić tartę owocową na kruchym cieście lub muffinki, ale na tym moje zdoloności cukiernicze się kończą. Ostatnio natrafiłam na bardzo łatwy przepis pysznych rogalików. Ostrzegam: będzie kalorycznie!!!!

Do zrobienia rogalików (a raczej croissantów) potrzebujemy gotowe ciasto francuskie. Jak któs potrafi, to może zrobić sam takie ciasto. Do tego krem czekoladowy: Nutella lub Krem Wedlowski będzie w sam raz! Wiórki kokosowe lub orzechy oraz cukier i cynamon dla ozdoby.

Ciasto francuskie dzielimy na trójkąty. Następnie smarujemy je kremem czekoladowym. Nie radzę przesadzać, bo krem może wypływać z rogalika i przypalać się podczas pieczenia. Krem można posypać wiórkami kokosowymi (moja ulubiona opcja) lub orzeszkami. A może macie ochotę na banan lub suszone śliwki? Do środka można dać wszystko na co macie ochotę! :) Następnie rogaliki zwijamy i kładziemy na blachę uprzednio wysłaną papierem do pieczenia. 

Zwinięte rogaliki smarujemy mlekiem (dodaje to delikatnego maślanego posmaku), posypujemy cukrem i cynamonem. Piekarnik ustawiamy na ok. 180°C i trzymamy w nim nasze smakołyki ok. 20 minut. I po robocie!!! Szybko, łatwo i co najważniejsze przepysznie! Może to nie są najzdrowsze słodycze, ale napewno mniej szkodliwe niż te wszystkie 7daysy czy inne sklepowe przysmaki.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.